Talpmasszázs

 

Talpmasszázs

Reflex zónák

Amennyiben meg szeretné őrizni egészségét, illetve le szeretné győzni a betegséget, akkor erre az egyik megfelelő módszer a talpmasszázs, vagyis a reflexológia.
Több ezer évre nyúlik vissza az eredete.

Lényege, hogy a felborult testi-lelki egyensúlyt helyreállítsa.

A talpmasszázsról általánosságban

 

talpmasszázsA talpmasszázs lényege, hogy a lábfejen reflexes hatás mutatkozik a különböző szervek, testrészek állapotáról.  Ennél fogva a talpon lévő zónák masszírozásával kedvező hatást érhetünk el. Az adott szervben vérbőség mutatkozik. Amennyiben kibillent egészségi állapotban van az adott szerv, akkor a talpon lévő reflexzónában lerakódás, salakanyag jelenik meg, masszázzsal ezt lehet eltávolítani, megszüntetni, mely reflexes úton hatni fog az adott szervre is. Minél rosszabb állapotban van egy szerv, annál több méreganyagtól kell megszabadulnia, annál nagyobb a felrakódás. Minél nagyobb a felrakódás természetesen annál hosszabb a kezelési idő is.


A megfelelő pont masszírozása esetén az egyén fájdalmat, érzékenységet tapasztal. Az érzékenység utalhat túlzott igénybevételre, fáradságra vagy régebbi sérülésre is.
Van hogy a zóna a lerakódásoktól olyan kemény, hogy először érzéketlen az egyén számára, pár kezelés után jelentkezik csak a fájdalom az adott zónában, majd miután el lett távolítva a salakanyag ismét fájdalommentessé válik az adott zónaterület.

A talpmasszázs serkenti a vérkeringést, nyirokkeringést, s ezáltal erősödik az immunrendszer is. Segíti a salakanyag kiválasztását, harmonizálja a hormontermelést, s mindemellett fájdalomcsillapító hatással is bír. A kezelések során a szervezetben a feszültség oldódik, a testi-lelki egyensúly rendeződik.
Összességében maga a talpmasszázs késlelteti a szervezet öregedési folyamatait megfelelő életvitel mellett.

882275_68075960Mivel nincs két egyforma szervezet, így a hatás is egyénileg változik, nem lehet előre meghatároznia a kezelés, javulás időtartamát. Ugyanaz az egyén sem reagál mindig egyformán a kezelésekre, hatással lehet rá a hidegfront, mely csökkenti az anyagcserét, fokozza a görcs készséget, álmosító hatású, a melegfront, mely fokozza az anyagcserét, nyugtalanságot okozhat.
Hatással lehet még az egyénre az is hogy mit s mennyit fogyasztott ételt-italt. Javasolt hogy a kezelések illetve az étkezések között teljen el 1-2 óra. Mivel a szervezetünknek van egy bioritmusa, így az alvás-ébrenlét fázisának megzavarása is hatással van a szervezetre.
Jelentős még azoknak az anyagoknak is a sora melyek kívülről jutnak be a szervezetünkbe, s terhelik azt, ilyenek pl. a tisztítószerek gőzei, kipufogó gázok, tartósítószerek, adalékanyagok, ízfokozók, elektroszmog, stb. Itt jegyezném meg, hogy mekkora hangsúly van azon, hogy a hálószobában ne legyenek elektromos készülékek, mint pl tv, rádió, számítógép, telefon. Az egyén hozzáállása is nagy mértékben befolyásolja a kezelést, hiszen aki türelmetlen, csak mások kedvéért vesz részt talpmasszázson, közben nem hisz a kezelés sikerében az a terápia ellen dolgozik, s jelentős eredmény nem remélhető.

talpmasszázsA kezelések kezdetével különféle tünetek jelentkezhetnek, mint pl vizelet, széklet színe szaga, állaga, mennyisége megváltozhat. A bőrön kiütések, pattanások jelenhetnek meg. Orrfolyás léphet fel, esetleg láz keletkezhet. Régi betegségek kiújulhatnak, ízületi fájdalmak jelentkezhetnek, gyengeség, rossz közérzet. Mindezek arra utalhatnak, hogy a szervezetben beindultak a kezelés hatására az öngyógyító folyamatok. Ezek a tünetek a kezelések során elmúlnak. Amennyiben túl erősek a reakciók, úgy javasolt a kezelés erősségét, intenzitását csökkenteni.

Minél fiatalabb az egyén illetve minél hamarabb keresik fel a reflexológust, annál nagyobb remény van az eredményes javulásra.
A talpmasszázsnak jelentős szerepe van a megelőzésben, az egészség megőrzésében is, mivel néhány zóna masszírozásával megőrizhetjük egészségünket.

A talpmasszázs nem csodaszer, nem tud megoldani minden problémát, s nem is biztos, hogy mindenkinél alkalmazható. Nem helyettesíti az orvosi beavatkozást sem.

Talpmasszázs típusok:

  • Méregtelenítő talpmasszázs
  • Immunrendszert harmonizáló talpmasszázs
  • Relaxáló talpmasszázs